albinuta
embed src="bgsound.mp3" autostart="true" loop="true" hidden="true">

Metode de pridere a unui roi

In jos

Metode de pridere a unui roi

Mesaj  Mihai la data de Mar Feb 02, 2010 12:37 pm

Modalitati de prindere a roiurilor

Adesea, In Invalmaseala plecarii albinele scapa de sub supraveghere matcile tinere din botci si o data cu roiul secundar sau tertiar pleaca mai multe matci, acesti roi zburând mult mai departe si mult mai sus. La prinderea roiului secundar trebuie sa ne grabim caci acesta pleaca mult mai repede. La prinderea lui se cauta sa se recupereze toate grupele formate In jurul tinerelor matci pentru a nu diminua puterea roiului.
La instalarea roilor secundari sau tertiari trebuie sa lasam In stup si un fagure cu putin puiet In vederea retinerii albinelor, acesti roi având tendinta sa plece mai departe. In noaptea urmatoare instalarii are loc lupta dintre matci roiul ramânând cu o singura matca iar uneori fara nici una.
In timpul formarii ghemului de albine pe crenguta unde se prinde roiul sau dupa ce ghemul a fost format, se aduce un fagure ce contine puiet de toate vârstele (scuturat de albine si agatat pe vârful unei prajini). Rama respectiva se tin In mijlocul aglomeratiei de albine sau se alatura de ghemul de albine fara sa se atinga creanga de care s-a prins roiul. Albinele din roi vor ocupa imediat fagurele cu puiet, Impreuna cu matca. Roiul prins se scutura Intr-un stup gol echipat cu faguri artificiali si 1-2 faguri cu provizii. Daca au mai ramas albine la locul respectiv, operatia se repeta.
Metoda 1

Intr-un stup se pun 4-5 faguri artificiali, peste care se scutura roiul si apoi cu ajutorul fumului se aranjeaza podisorul si capacul, urdinisul fiind larg deschis.
Dupa o ora se completeaza si restul de faguri, In asa fel Incât toate albinele sa fie repartizate pe faguri.
Metoda 2

In fata stupului destinat primirii roiului, In care s-au asezat fagurii necesari, se Intinde o pânza In asa fel Incât sa se lase liber drumul spre urdinisul care este larg deschis. La o distanta de 30-40 cm de urdinis se rastoarna tot continutul roinitei.
Dupa un moment de dezorientare In care albinele se Imprastie In toate partile, gramada de albine se organizeaza si primele albine atrase de mirosul fagurilor artificiali patrund In stup lasând, din glanda Nasanov, mesaje catre celelalte albine.
In curând toate albinele se Indreapta catre urdinisul stupului, printre ele numarându-se si matca.
Folosind aceasta metoda, In cazul roilor secundari sau tertiari, se pot descoperi chiar mai multe matci din care apicultorul poate recupera una din ele dupa ce s-a asigurat ca o alta matca a patruns In stup.
Inregistrându-se pe o banda de magnetofon sunetul emis de albinele care semnalizeaza chemarea roiului catre stup, cu ajutorul mesajului sonor s-au putut instala mai rapid alte roiuri.
Metoda a fost aplicata si la prinderea roiurilor din zbor, prin montarea In roinita a unui mic difuzor ce reproduce Inregistrarea respectiva
flower flower flower flower


Ultima editare efectuata de catre Admin in Mar Apr 27, 2010 9:04 pm, editata de 1 ori
Mihai
Mihai
Admin

Mesaje : 85
Data de înscriere : 01/02/2010
Localizare : Tibucani NEAMT

Vezi profilul utilizatorului http://albinuta.forumz.ro

Sus In jos

Re: Metode de pridere a unui roi

Mesaj  Mihai la data de Mar Feb 02, 2010 12:38 pm

Ingrijirea roiurilor

In conditii bune de cules un roi primar iesit In prima decada a lunii iunie, poate ajunge sa dea un roi In luna august care se numeste "paroi".
Cu roiurile secundare lucrurile nu stau la fel. Ele sunt dezavantajate din mai multe puncte de vedere.
Pentru a reusi cu ele e necesar a le furniza prin unire cel putin 1,5kg albine urmarind mai Intâi Imperecherea matcii. In mod normal ele vor intra mai slabe In iarna dar cu perspectiva unor productii mari In anul viitor datorita tineretii matcilor.
Marele dezavantaj al acestor familii este transmiterea accentuata a Insusirilor de roire, lucru care nu este de dorit Intr-o stupina moderna.
Mihai
Mihai
Admin

Mesaje : 85
Data de înscriere : 01/02/2010
Localizare : Tibucani NEAMT

Vezi profilul utilizatorului http://albinuta.forumz.ro

Sus In jos

Re: Metode de pridere a unui roi

Mesaj  Mihai la data de Mar Feb 02, 2010 12:38 pm

Prevenirea roirii

Una dintre masurile deosebit de importante ale prevenirii roirii naturale consta In a se da de lucru familiei de albine. Familiile foarte puternice, predispuse la roire, pot ceda faguri cu puiet si albina In vederea formarii roilor stoloni sau In vederea Intaririi familiilor slabe, primind In loc faguri artificiali, contribuind astfel la mentinerea tuturor familiilor In stare activa.
Daca s-a intrat In frigurile roitului este necesar ca roirea sa fie prevenita prin formarea de roiuri artificiale, bune rezultate dând metoda roirii prin mutare simpla.
Roirea artificiala trebuie facuta cam pe la orele prânzului, Intr-o zi calduroasa si Insorita când majoritatea albinelor sunt plecate, fagurii roiului stolon având asigurata si apa necesara albinelor pe timpul când sunt tinute Inchise.

Arrow
Mihai
Mihai
Admin

Mesaje : 85
Data de înscriere : 01/02/2010
Localizare : Tibucani NEAMT

Vezi profilul utilizatorului http://albinuta.forumz.ro

Sus In jos

Re: Metode de pridere a unui roi

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum